2010-03-10 15:03:47• hírek • Kótai Levente

Szigorúbban büntetik a jogtalan parkolást

A szemtelenül parkoló sofőrök viselkedésere még több kerékbilincs és egy vontatóautó a parkolófelügyelet válasza. Ötlet született a tömbházak körüli parkolás rendezésére is, ennek megvitatására hamarosan sor kerül.

Tavaly decembertől külön részleg kezeli a szatmári parkolás problémáját. A Közlekedési és a Parkolásfelügyeleti Osztály létrejöttével gyakorlatilag a terület különvált a piacok kezelésétől. Az idén már saját költségvetési kerettel rendelkező önkormányzati alintézmény számos változtatást eszközöl.

Adrian Neacsu, az új részleg vezetője szerkesztőségünk megkeresésére elmondta, hogy az önkormányzat megfelelő számú személyzetet és forrást biztosít a feladat ellátásához, sőt az idén bővíteni fogják a gép- és eszközparkjukat is.

Költségtakarékosság céljából egy útjelzések festésére alkalmas haszongép-járművet fognak vásárolni. Tulajdonosként való üzemeltetése sokkal költséghatékonyabb, mint bérelni azt. Az elkövetkező időszak intenzív útjavításaiban sűrűn fogják használni a felszerelést.

Egy másik beruházást is eszközölnek, aminek ugyan az illegálisan parkolók nem fognak örülni: egy olyan daruval ellátott gépjárműt fognak beszerezni, amely személyautók elszállítására alkalmas. Az idén továbbá több új kerékbilincset is vásárolnak: a száz darabos készletet folyamatosan pótolni kell, ugyanis azokat sokan leverik, rongálják.

A parkolás területén uralkodó állapotokra vonatkozóan Neacsu elmondta, hogy jelenleg 2000 parkolóhely van a városban, de ez a szám az idén nőni fog. A fizetős helyek annak ellenére is üresek, hogy egy sarokkal odébb egymás hegyén-hátán állnak az illegálisan parkoló autók. Azokat az önkormányzat alkalmazottai nem büntethetik meg, csak a rendőrség. Az hivatal embereinek csak a kijelölt parkolókban van hatásköre. A jelenségnek két rossz következménye is van: az egyes városrészek lakói nem tudnak parkolni saját otthonaik előtt, másrészt a szabálytalanul parkolók lassítják a forgalmat.

A probléma megoldására tett javaslat szerint a lakóterületek környékét is fizetett parkolóhelynek nyilvánítja az önkormányzat, és az itt kimért helyeket egy képletes összegért bérbe vehetik a közeli lakások tulajdonosai. Az önkormányzat alkalmazottai ily módon megbírságolhatnák azt, aki más bérelt helyén parkol. Más városokban már bevált a módszer, ezekben évi 100, havi 50 lej körüli összeget kell fizetni. Tekintve az önkormányzat eddigi lakosság-barát politikáját, hisz 3 éve nem emeltek a 2 lejes parkolási díjon sem, itt is minimális összegre kell számítani, közölte az új részleg vezetője.


Gyakrabban megeshet, ha nem vigyázunk.

Gyakrabban megeshet, ha nem vigyázunk.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: